Så bildas bristningar

Vi på bristningar.nu har redan förklarat att hudbristningar beror på att huden inte riktigt hänger med när man får en alltför snabb viktökning på grund av graviditet, snabb muskeltillväxt eller viktuppgång. Här tänkte vi därför inte gå närmare in på det utan istället titta på hur bristningarna bildas ur en medicinsk synvinkel.

Bristningarna uppstår i dermis

Bristningar uppstår alltid i dermis som är hudens mellanlager och består av kollagen och elastin. Kollagen är ett fiberprotein som finns i kroppens stödvävnad som ger hud, senor, ben och blodkärl struktur och motståndskraft mot förslitningar. Elastin är ett elastiskt protein som gör att huden kan tänjas och sedan återgå till det normala efter att ha tänjts. Många gånger ser dessa proteiner till att huden förblir intakt när den utsätts för påfrestningar och viktökningar, men tyvärr räcker det här inte alltid till och det är då man får bristningar.

Därför funkar vissa krämer mot bristningar

Om du använder en riktigt bra kräm mot bristningar, till exempel Finale Stretch Mark Removal Creme, kan du både minska risken för hudbristningar och få bort dem. Krämen innehåller bland annat ett protein som hjälper elastinet på traven så att huden hinner anpassas under en snabb viktökning, och ett extrakt som ökar bildningen av kollagen så att huden blir mer motståndskraftig. Dessutom innehåller krämen även sericin som stramar upp huden vilket reducerar de eventuella bristningar du redan har fått.

I Arkiv