Förebygg bristningar

Det är inte alltid så lätt att förhindra bristningar, speciellt inte om du är gravid eftersom du knappast kan få magen att sluta växa. Bristningar är emellertid genestiskt betingade, vissa får bristningar mycket lättare än andra och det är därför som vissa gravida kvinnor inte får några bristningar alls medan andra drabbas hårt. Det finns trots allt några knep som åtminstone minskar risken för bristningar.

Så förebygger du bristningar

  • Drick mycket vatten. Vatten gör huden mer elastisk och anpassningsbar vid en snabb viktökning. Du vet säker själv hur en torr hud kan vara, den fjällar av döda husceller. Därför är det rätt logiskt att en hud som får mycket vätska verkar i motsatt riktning och gynnar hudcellerna.
  • Överdriv inte matintaget vid gravititet. Det är klart du ska äta mer än vad du brukar när du är gravid, barnet vill ju också ha en del av kakan, men du bör inte äta hur mycket som helst. Och använd inte din graviditet som ursäkt för att få äta kilovis med godis, glass och kakor varje vecka, det gör att du går upp mycket mer i vikt än du egentligen behöver och ökar risken för bristningar.
  • Motionera. Motion ökar blodcirkulationen vilket gynnar produktionen av nya hudceller och får dig att må bättre. Annars kan du alltid testa massage som har samma effekt.
  • Ät rätt kost. Ät en kost som innehåller gott om proteiner, vitamin C, Vitamin A, Vitamin D, Omega 3 och Zink.
  • Smörj dig med en kräm mot bristningar. En bra kräm mot bristningar minskar risken för hudbristningar drastiskt eftersom den innehåller en massa ämnen som gör huden mer elastisk och stimulerar tillverkningen av nya hudceller.
I Arkiv