Bristningar vid träning

Bristningar vid träning uppstår oftast när man bygger muskler eftersom huden då inte alltid hinner anpassa sig efter muskelökningen. Annan träning, som till exempel löpning, gympa och Power Walks, ger i regel inga hudbristningar eftersom muskelmassan inte ökar i lika snabb takt under en sån typ av träning. De flesta som tränar på gym brukar också klara sig från bristningar, men det finns de som ligger i riskzonen. Det är de som tränar stenhårt många dagar i veckan, som lyfter riktigt tungt och som drar i sig viktökningsmedel för att öka muskelmassan så snabbt som möjligt.

Risken för att få bristningar vid hård träning är som störst när man precis börjat få en snabb ökning av muskelmassa eller när man börjar träna en ny muskelgrupp. Det är vanligast att man får husbristningar på överarmarna, på ryggen och på benen och det är inget vidare snyggt. För att undvika bristningar vid träning bör du vidta följande åtgärder.

Undvika bristningar vid träning

– Försök variera din träning och satsa inte för hårt på en och samma muskelgrupp under en alltför kort tid. Det kanske är trist att begränsa sig, men vad är det för mening att bygga snygga muskel om huden är full av bristningar?

– Ät kosttillskott som innehåller gott om c-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, Omega-3, zink och proteiner. Annars bör du äta gott om frukt- och grönt, fet fisk och nötter. Dessa näringsämnen gör att huden hålls i trim och har lättare att anpassa sig vid en muskelökning.

– Drick mycket vätska, helst vatten, som gör att huden blir mer elastisk. Drick minst 2 liter vatten om dagen.

– Använd förebyggande kräm mot bristningar. Krämen gör din hud mer elastisk vilket gör att den anpassar sig bättre vid en snabb muskelökning.

I Arkiv